Goed voorbereid naar de dokter

Tips om u goed voor te bereiden op een consult.

(gebaseerd op prakijkervaringen en overleg met artsen en patiënten - Medisch Contact 23 maart 2012)

  • Weet wat u wilt vragen en wat u verwacht: schrijf dat van tevoren op. Als u alleen benoemt wat de klacht is, dan weet de arts niet wat uw verwachting is.
  • Bedenk van tevoren altijd: waarom kom ik nu, met deze klacht, naar deze dokter. Doe dat ook bij controleafspraken:komt u alleen omdat het moet, of heeft u zelf ook nog vragen?
  • Wees altijd eerlijk. Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf of bagatelliseer uw klacht niet; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling.
  • Wees redelijk in uw vragen. Bespreek open wat u van de arts verwacht, maar ga niets eisen. Een slechte verstandhouding is voor beide partijen onprettig en komt de zorg niet ten goede.
  • Weet welke medicijnen u slikt (ook die niet zijn voorgeschreven), welke ziekten en behandelingen u in het verleden heb gehad of nog hebt, voor welke stoffen u allergisch bent.
  • Vermeld bijzonderheden desnoods ongevraagd: dat u zwanger wilt worden, dat een middel eerder bijwerkingen heeft gegeven, dat er bepaalde erfelijke ziekten in de familie voorkomen, dat u recentelijk in de tropen bent geweest etc. Bedenk voorafgaand aan het consult welke informatie belangrijk kan zijn voor de arts.
  • Neem iemand mee. Twee horen meer dan één en de ander kan bijvoorbeeld aantekeningen maken, zodat u zich kunt concentreren op het gesprek.
  • Spaar geen vragen op. Als u meerdere vragen heeft, geef het dan bij het begin van het consult aan, de arts kan er dan rekening mee houden. Plan zo nodig een dubbel consult in overleg met de assistente.
  • Controleer aan het eind van het consult of u de arts goed begrepen heeft. Geef in uw eigen woorden aan wat u denkt dat er aan de hand is en wat gaat gebeuren. Als dit niet klopt dan kan de arts daar direct op in gaan.
  • Ga uit van de volgende regel: de arts schiet tekort als ik de uitleg niet snap, maar ik ben zelf verantwoordelijk om te zeggen dat ik het niet kan volgen.


Contact

Spoednummer 0495-622023
 

Groepspraktijk Huisartsen Nederweert

Burgemeester Hobusstraat 56
6031 VA NEDERWEERT
Telefoon:
0495-631323
Receptenlijn:
0495-460372
Locatie Ospel
Waatskamp 4
6035BT Ospel
Telefoon: 0495-631430
www.gphn.nl
Routebeschrijving >

Reisadvies Nederweert

Privacy reglement

verstrekken van uitslagen

Indien u op verzoek van de huisarts een onderzoek heeft laten doen  moet u altijd zelf contact opnemen met de praktijk voor de uitslag. Hiervoor kunt u bellen na 15.00 uur. Indien u `s ochtends belt heeft de huisarts meestal uw uitslag nog niet kunnen beoordelen. In de ochtend willen we de telefoonlijnen  open houden voor het maken van afspraken.

Uitslagen mogen alleen aan de patiënt zelf gegeven worden. Uitslagen van kinderen mogen aan de ouders gegeven worden.